CHP İl Başkan Yardımcısı Avukat Niyazi Ünalmış, son zamanlarda artan intihar olaylarının ekonomik krizle bağlantılı olduğunu ifade etti. İşsiz kalan, geçinmekte zorlananlara yardım edilmesi çağrısı yapan Avukat Ünalmış, “Devlet tarafından yapılması gerekli yardımlar gereği gibi yapılmadığı gibi, yapılan yardımlar da ağır bürokrasi koşullarına kurban edilmekte. Acilen bu çözülmeli” dedi.
Kentte yaşanan intihar olayları ile ilgili değerlendirme yaparak, öneli konularda yetkilileri uyaran CHP’li Niyazi Ünalmış, şu bilgileri verdi;
İNTİHARLARLA UYANIYORUZ
“Kayseri'de her gün yeni bir intihar olayı ile uyanır olduk...
Pandemi sürecinin başında başladı haberler sıklaşmaya, günümüze kadar devam etti... Son günlerde de durum iyice vahim bir hal aldı... Genç avukat meslektaşlarımızdan da ekonomik, psikolojik sebeplerle intihar edenler oldu...
İntihar haberlerinin çok sık yapılması insanların bu yolu "çare" olarak görmesinde etken olabilir ama başlı başına etken bu değil...”
TOZPEMBE TABLO
“İnsanlarımız; her ne kadar ülkeyi yönetenler tarafından toz pembe bir tablo çiziliyor olsa da, zor durumda...
Pandemi nedeniyle birçok kimse işsiz ya da işi olmayan şeyler yapmak durumunda... Devlet tarafından yapılması gerekli yardımlar gereği gibi yapılmadığı gibi, yapılan yardımlar da ağır bürokrasi koşullarına kurban edilmekte...”
SEBEP EKONOMİK BUHRAN
“Bence Kayseri'de intihar vakalarının artış göstermesinin sebebi; ülke genelinde baş gösteren ekonomik buhranın Kayseri özelinde de fazlasıyla hissediliyor olması ve bu durumun içinden çıkmaz bir hal alması nedeniyle psikolojik sorunların baş göstermesi... İnsanların, dertlerin çözüleceğine dair inancı ya yok denecek kadar az ya da yok... Sorunları dile getirirken, çözüm önerilerini de söylemek, yapıcı muhalefetin olmazsa olmazıdır. Tabi muhataplarınca dikkate alınırsa...”
EN AZA İNDİRMEK İÇİN
“Son zamanlarda artış gösteren intihar vakalarının önlenmesi, en aza indirgenmesi, ortadan kaldırılması için Kayseri'de; Belediyeler tarafından ya da valilik tarafından ya da her iki kurum tarafından ayrı ayrı bir psikososyal müdahale ekibi kurulup (psikolog ve sosyologlardan oluşan) kolluk kuvvetleri ile eş zamanlı çalışarak araştırma başlatılabilir. (İntihar vakalarının nedenleri, süreçleri, risk grupları, psikolojik rahatsızlık tanılı vb.)
İntihar vakalarının nedenleri ve çözümleri üzerin de yapılan çalışmalar duyurularak belediye veya valilik aracılığıyla insanların ücretsiz danışabileceği psikolojik danışmanlık merkezlerinin kurulması ve insanların bu merkezlere müracaatları sağlanabilir.”
Yorumlar